Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Almedalen: Så blir Västsverige en internationell life science-arena

Nyhet: 2013-07-03

Västra Götalandsregionen har alla möjligheter att bidra till en svensk arena för life science-forskning, som även är internationellt attraktiv. Vid Sahlgrenska akademins seminarium i Almedalen lyfte företrädare för näringsliv, vård och akademi fram tre förutsättningar: att inte verka provinsiellt, att skapa attraktiva ekosystem kring framgångsrika miljöer – och att inkludera studenterna.

Med Göteborgs universitet, Chalmers, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och en global läkemedelsindustri runt hörnet har Västra Götalands-regionen alla förutsättningar för att bli en internationellt attraktiv life science-arena.

Men det sker inte genom att tänka provinsiellt.

Utgångspunkt: Norden

Det var utgångspunkten för Sahlgrenska akademins Almedals-seminarium om life science:

–Västra Götaland ligger mitt emellan Oslo och Köpenhamn, som är ett högintressant område. Ska vi sätta vår region på världskartan är det snarare från en skandinavisk eller nordisk nivå, än en nationell, sa Olle Larkö, dekanus för Sahlgrenska akademin.

Unika möjligheter i regionen

Det täta samarbetet mellan akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset ger forskare tillgång till patientdata från 1,6 miljoner invånare. Enligt Stefan Larsson, VD för vårdkonsultföretaget Boston Consulting Group, innebär det unika möjligheter.

-Västra Götalandsregionen har en av de starkaste strukturerna för registerforskning, och samarbetet mellan universitetet, Chalmers, näringsliv och innovation är spännande att följa – regionen har faktiskt landets snabbaste tillväxt när det gäller life science-medarbete. Många internationella life science-företag vill också in i sverige, men ska det lyckas måste vi våga hitta nya former av samarbeten.

Bidrar till kunskapsutvecklingen

Sjukhusdirektör Barbro Fridén vet var Sahlgrenska Universitetssjukhuset ska börja:

- Vi kan erbjuda ett sammanhållet sjukvårdssystem, från högspecialiserad vård till biobanker, och min uppfattning är att varje patient bör beforskas och bidra till kunskapsutvecklingen. Men det förutsätter ordning och reda i vården, och att vi verkligen följer utvärderad best practice.

Attraktivt ekosystem

En västsvensk life science-diskussion måste naturligtvis inkludera Astra Zeneca. Men, vilket läkemedelskoncernens tidigare forskningschef Karin Wingstrand konstaterade, ett attraktivt ekosystem måste innehålla mer än Astra, måste förenkla för den enskilde forskarens idé att ta sig från molekyl till innovation till patient – och vidare hela vägen till nya arbetstillfällen.

Plattform för "idéfångst"

Sahlgrenska Universitetssjukhusets forskningsdirektör Lars Grip kallar det ”idéfångst”:

-Vi måste rigga en plattform som gör det lätt att bedriva forskning. Från vårdsidan måste vi sluta vara passiva mottagare av innovationer. Vi måste istället identifiera våra behov, och möta näringslivet utifrån våra initiativ.
I ett var panelen enig: Västra Götalandsregionen ska bli stark inte för att konkurrera, utan för att bidra bättre till en nationell samverkan. Och framtidens styrka hämtas från studenterna.

Pam Fredman, rektor vid Göteborgs universitet:

–Vad det verkligen handlar om är att bygga tillit. Vi har en plattform för klinisk forskning, men vi måste koppla studenterna dit, skapa ett ekosystem där studenter möter forskningen och kan bli kvar för att utveckla sina innovationer. Studenterna är våra främsta budbärare för tilliten.
 

AV:
031 786 38 69

Artikeln publicerades först på: sahlgrenska.gu.se

Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2013-10-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?