• Första svenska transplantationen av livmoder från avliden donator

[2020-02-17] Det svenska teamet bakom forskningen kring livmodertransplantationer har för första gången genomfört en transplantation med livmoder från avliden donator. Ingreppet skedde utan komplikationer och mottagaren mår bra.

• En podcast om att bygga upp mänsklig vävnad med hjälp av 3D-bioprinter

[2020-02-06] Kan man printa broskceller så att de bildar en bit brosk som kan användas för att återbygga till exempel ett öra? Ja, det ser lovande ut, menar Lars Kölby, som är professor i plastikkirurgi vid Sahlgrenska akademin.

• Rapport om pappors drickande och skador på barn

[2020-02-05] Även blivande pappors alkoholvanor står i fokus i en rapport om alkohol, graviditet och spädbarns hälsa som nu väcker uppmärksamhet på flera håll, bland annat via media och i ett seminarium i riksdagen. Här kan du ta del av rapporten i sin helhet.

• Syrgasbehandling i tryckkammare kan lindra biverkningarna efter strålning mot buken

[2020-01-30] Cancer blir en allt vanligare diagnos, samtidigt har forskningen gjort att överlevnaden efter den första cancerdiagnosen blir allt längre. För många tumörtyper är strålbehandling en effektiv behandlingsform, men den kan också orsaka både akuta och sena bieffekter hos vissa patienter. Forskning har visat att syrgasbehandling i tryckkammare kan ge lindring.

• Avancerad djurmodell kan förutspå behandlingseffekter vid immunterapi

[2020-01-15] För många patienter med spridd malignt melanom gör immunterapi ofta underverk, men för en del patienter biter den nya behandlingen inte alls på tumörerna. En ny studie från Sahlgrenska akademin visar att en avancerad djurmodell, där möss blir bärare av patienters tumörer, kan användas för att i förväg veta vilka tumörer som kommer svara på behandlingen

Mer nyheter

Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2016-03-15