Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Katarina Waldén

Forskarstuderande

Katarina Waldén
Forskarstuderande
katarina.walden@vgregion.se


Avd för anestesiologi och intensivvård vid Institutionen för kliniska vetenskaper (Mer information)
Sahlgrenska Universitetssjukhuset
413 45 Göteborg
0313427798
Besöksadress: Blå stråket 5, vån 3 SU/Sahlgrenska , 413 45 Göteborg

Om Katarina Waldén

Avhandling -The use of fibrinogen in cardiac surgery patients- clinical and experimental studies

Disputation
Datum:
2019-11-22 Tid: 09:00 - 11:30
Plats: Förmaket, Vita stråket 12 vån1, Sahlgrenska universitetssjukhuset/Sahlgrenska
Huvudhandledare: Martin Karlsson
Bihandledare: Anders Jeppsson, Sven-Egron Thörn
Opponent: Ulf Schött, Lunds universitet, Lund
Betygsnämnd: Kai Knudsen, Charles Kennergren och Eva Tamas

Länk till avhandlingen och kort sammanfattning finns här:

Blodets koagulationsförmåga påverkar hjärtpatienter som opereras
Hjärtats och lungornas funktioner kan vid behov, till exempel under en hjärtoperation, tas över av en så kallad hjärtlungmaskin. I hjärtlungmaskinen pumpas blodet förbi hjärtat samtidigt som det syresätts, och hjärtat kan därför tillfälligt stoppas utan att patientens liv hotas. En nackdel med hjärt-lungmaskinen är att blodets förmåga att stoppa blödning och samtidigt motverka blodproppar påverkas negativt. Den här förmågorna påverkas även av andra faktorer som till exempel ålder och övrig sjuklighet, samt vilken typ av kirurgisk metod som används och hur lång tid operationen tar.

- När man använder en hjärtlungmaskin måste patientens blod spädas ut och blodet utsätts också för kroppsfrämmande ytor, bland annat plastslangar. Detta drar igång en aktivering och förbrukning av koagulationsfaktorer* samt en aktivering av inflammatoriska reaktioner. Detta kan orsaka allvarlig blödning både under och efter kirurgin och en del patienter kan behöva opereras på nytt på grund av dessa blödningar, förklarar Katarina Waldén, specialistläkare i anestesi och intensivvård på Östra sjukhuset, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Viktigt att kunna förutse och framför allt minska blödningskomplikationer
En akut operation på grund av blödning innebär en ökad risk för sjuklighet och död efter hjärtkirurgi. Ungefär hälften av de hjärtkirurgiska patienterna drabbas av blödning som behöver behandlas med blodtransfusion. Det är därför viktigt att kunna förutse och minska dessa blödningskomplikationer.

- Avhandlingen handlar om den koagulationsfaktor som finns i störst mängd i blodet, nämligen fibrinogen*. Syftet har bland annat varit att belysa fibrinogenets roll när det gäller att förutse blödning samt om förebyggande behandling med fibrinogenkoncentrat* före operation minskar blödningsmängd. Vid större blödning förbrukas nämligen mängden tillgängligt fibrinogen i blodet, och därför har behandling med fibrinogenkoncentrat använts allt oftare de senare åren för att förbättra koagulationen i samband med blödning under och efter hjärtkirurgi. Vi har också undersökt om patienter som får denna behandling drabbats av ökade komplikationer upp till ett år efter kirurgi.

Låg nivå av fibrinogen i blodet förefaller öka risken för blödning efter hjärtoperation
Forskningsresultaten visar att patienter med låg koncentration av fibrinogen i blodet har en ökad risk för allvarlig blödning efter hjärtkirurgi, jämfört med patienter som har en hög koncentration.

- Och det verkar vara så att de patienter som gagnas mest av behandling med fibrinogenkoncentrat är de patienter som har mycket låga nivåer av koagulationsfaktorn, framförallt i samband med blödning. Men att förebyggande ge fibrinogenkoncentrat till patienter med mer normala fibrinogennivåer och liten förväntad risk för blödning, minskade inte blödningsmängden signifikant när patienterna genomgick kranskärlskirurgi.

Det verkar också säkert att ge behandling med fibrinogenkoncentrat till patienter med pågående blödning för att förbättra koagulationen, det ökade inte risken för blodproppar eller död upp till ett år efter kirurgi.

- Detta har vi undersökt i den, vad vi vet hittills, största materialet av patienter, nämligen lite drygt 5000 patienter, där ungefär 10% erhållit fibrinogenkoncentrat. Slutligen visar det sig att den förstärkta koagulationsstyrkan som fibrinogenkoncentrat bidrar med hos hjärtkirurgiska patienter, inte blir ytterligare förbättrad om vi ger fibrinolyshämmare*.

* Ordförklaring:
Koagulationsfaktorer – ämnen, framförallt proteiner, i blodet, som genom olika processer gör att blodet koagulerar/levrar sig.
Fibrinogen - ett protein som vid aktivering bildar ett nät där blodplättar och röda blodkroppar fastnar och därmed bildas ett koagel på platsen för skadan.
• Fibrinogenkoncentrat - tillverkas av plasma från blodgivare
• Fibrinolyshämmare - ett läkemedel som förhindrar nedbrytning av blodkoagel och därmed minskar blödningar


 

Visar 1 - 3 av 3

2020

2019

Visar 1 - 3 av 3

Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2014-01-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?