Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mathias Hård af Segerstad

Forskare

Mathias Hård af Segerstad
Forskare
mathias.kotyra@vgregion.se


Avd för anestesiologi och intensivvård vid Institutionen för kliniska vetenskaper (Mer information)
Sahlgrenska Universitetssjukhuset
413 45 Göteborg
0313427798
Besöksadress: Blå stråket 5, vån 3 SU/Sahlgrenska , 413 45 Göteborg

Om Mathias Hård af Segerstad

AVHANDLING: The bone cement implantation syndrome - epidemiology, pathophysiology and prevention

Disputation
Tid: 2019-10-18 kl 09:00-11:30
Plats: Hörsal aulan, R-huset, Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Mölndal
Huvudhandledare: Sven-Erik Ricksten
Bihandledare: Bengt Nellgård och Erik Houltz
Opponent: Anders Oldner, Karolinska Institutet, Stockholm
Betygsnämnd: Kristian Samuelsson, Anna Oscarsson Tibblin och Sven-Egron Thörn

Länk till avhandlingen och kort sammanfattning finns här nedanför:

Bencementimplantationssyndrom – kan leda till dödsfallen under pågående operation
Att det inte är helt oproblematisk att få en höftprotes inopererad förstår de flesta, men att det kan uppstå specifika svårigheter även under själva protesoperationen, vet nog inte alla om. Detta beror bland annat på att emboliskt material, som innehåller rester av benmärg, fett, luft och aktiverade trombocyter, hamnar i det venösa blodsystemet vid cementeringen och kan fastna i lungkärlen.

Bone Cement Implantation Syndrom (BCIS) eller bencementimplantationssyndrom kan förekomma vid alla kirurgiska ingrepp som använder bencement för att förankra protesen. Mest vanligt är det hos patienter som får en höftprotes. Typiska symtom vid BICS är plötslig minskning av syremättnad och sänkning av blodtrycket samt störningar i hjärtrytmen under eller strax efter cementeringen, och insättningen av protesen och i allvarliga fall hjärtstopp. Cementeringen och insättningen av protesen i lårbenet leder till en avsevärd tryckökning och anses vara anledningen till att emboliskt material hamnar i blodsystemet och orsakar de ovan nämnda förändringarna

- Narkosläkare världen runt konfronteras regelbundet med dödsfall som uppstår mitt under operationer med cementerade höft- och halvproteser. En särskild riskgrupp är äldre med lårbenhalsfraktur som genomgår cementerad halvprotes. Å ena sidan är BCIS en väl känd och fruktat komplikation för narkosläkare och ortopeder, men å andra sidan kan bencement inte tänkas bort från modern ortopedisk kirurgi på grund av sina enastående egenskaper att utjämna ojämnheter mellan ben och protes och ge den nödvändiga stabiliteten, berättar Mathias Hård af Segerstad, överläkare inom anestesi och intensivvård på Mölndals sjukhus. Hans specialområde är ortopedisk anestesi.

Det finns idag ingen specifik behandling
Avhandlingen har haft som mål att belysa epidemiologiska faktorer, det vill säga utbredning, orsaker och förlopp, vid BCIS. Även att få en överblick över dödlighet och riskfaktorer, eftersom detta kan bidra till bättre förståelse för den bakomliggande patofysiologin (hur levande organismers funktion påverkas av sjukdom). Han ville också undersöka möjliga alternativ att förebygga eller behandla BCIS.

- I våra undersökningar, kunde vi se en förekomst av BCIS med 28 procent. Dödligheten under operationen och upp till 48 timmar efteråt var 2 procent. För patienterna som drabbas av BCIS under operationen öka risken att dö inom 30 dagar efter operation 16-faldigt.

Nyckeln till behandling är ändringar av det lung-vaskulära motståndet
Sammanfattningsvis kan sägas att BCIS ses ganska ofta hos patienter med lårbenshalsfraktur där man väljer att cementerarar in en höft- eller halvprotes. BCIS är också orsak till majoriteten av dödsfallen under pågående operation hos denna patientgrupp.

- Ökningen av det lungvaskulära motståndet* betraktas som grundläggande i patofysiologin av BCIS. Patienter med mycket hög risk att drabbas av BCIS ska handläggas noggrant i samråd med kirurgen och om möjligt borde man i dessa fall välja en icke-cementerad förankring av protesen. Vår undersökning av prostacycklin** visade också lovande resultat och vår forskargrupp planerar nu en större studie för att undersöka, hur prostacyklin påverkar olika utfall, som till exempel dödlighet och risk för BCIS.

Eventuellt kan en inhalationsbehandling med prostacyklin, bli aktuell i framtiden som profylax och behandling av BCIS, menar han.

*Lung-vaskulärt motstånd, flödesmotstånd genererad av lungans blodkärl
**Prostacyklin, ett prostaglandin som bildas i endotelceller i alla blodkärl och har förutom en trombocytaggregationshämmande effekt, även en betydande kärlvidgande effekt.

 

Visar 1 - 4 av 4

2020

2019

Visar 1 - 4 av 4

Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2014-01-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?