Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Keti Dalla

Forskare

Keti Dalla
Forskare
keti.dalla@gu.se


Avd för anestesiologi och intensivvård vid Institutionen för kliniska vetenskaper (Mer information)
Sahlgrenska Universitetssjukhuset
413 45 Göteborg
0313427798
Besöksadress: Blå stråket 5, vån 3 SU/Sahlgrenska , 413 45 Göteborg

Om Keti Dalla

Avhandling - Strain echocardiography in the critically ill patient - Studies in patients with septic shock and subarachnoid haemorrhage
 

Disputation maj 2019 - Länk till avhandlingen

Avhandlingens ammanfattning på svenska:

Svår sepsis (blodförgiftning) och septisk chock är starkt associerade med hög sjuklighet och dödlighet hos intensivvårdspatienter. Septisk chock definieras som en kombination av infektion, organdysfunktion och lågt blodtryck trots vätskebehandling. Vid septisk chock orsakar systemisk inflammation ett ihållande lågt blodtryck på grund av att blodkärlen är patologiskt utvidgade och/eller att hjärtats prestation har försämrats. För att höja blodtrycket, används i första hand kontinuerlig tillförsel av kärlsammandragande och hjärtstimulerande läkemedel, oftast noradrenalin.

Subarachnoidalblödning (SAH) är en annan allvarlig typ av sjuklighet hos intensivvårdspatienter som beror på att en kärlmissbildning i hjärnan brister. SAH drabbar relativt unga personer, medelåldern vid insjuknade är c: a 50 år. En fjärdedel av dessa patienter utvecklar hjärtkomplikationer pga ett kraftigt stresspåslag, så kallad stressutlöst hjärtsvikt.

Ekokardiografi används för att bedöma hjärtfunktionen och kontraktionsförmågan mäts med ejektionsfraktionen (EF), vilket är ett grovt mått för bedömning av hjärtats kontraktilitet. Myokardiell strain är en annan relativt ny ekokardiografisk metod för bedömning av hjärtats systoliska funktion. Med strain mäts hjärtmuskelns procentuella förkortning. Strain är en mer känslig parameter än EF för att identifiera hjärtsvikt.

1. I delarbete I visades att hos patienter med allvarlig sepsis/septisk chock, diagnosticerades systolisk hjärtdysfunktion i större utsträckning med strain ekokardiografi än med konventionell ekokardiografi.
2. I delarbete II, studerades effekten av noradrenalin på högerkammarens (HK) funktion och lungkärlsmotståndet (PVR). Noradrenalin förbättrade HK funktionen mätt med strain ekokardiografi utan att påverka PVR.
3. I delarbete III visades att strain ekokardiografi inte är bättre än konventionella ekokardiografi för att upptäcka myokardiell skada hos patienter med subarachnoidalblödning.
4. I delarbete IV, påvisades att anestesi med mekanisk ventilation minskar de absoluta värden av myokardiell strain.

Avhandlingen visat att strain ekokardiografi är användbar för tidig upptäckt och för utvärdering av behandling av hjärtdysfunktion hos patienter med septisk chock. Strain:s förmåga att upptäcka hjärtskada hos patienter med SAH är inte jämförbar med konventionell teknik.

 


 

Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2014-01-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?