Forskningsnyheter

Lena Sand Bown - årets avhandling inom Svensk Anestesiologi och intensivvård

UTMÄRKELSE: Narkosläkaren Lena Sand Bown disputerade 2016, vid avd för anestesiologi och intensivvård med avhandlingen ”Haemodynamic management in liver surgery”.

Avhandlingen belyser olika tekniker, som - läkemedel, lägesförändringar, vätskeersättning och monitorering, så kallad ”goal-directed therapy”, för att minska blodtrycket i levercirkulationen och därmed minska blödning i samband med leverkirurgi med samtidig optimerad syrgasförsörjning till vitala organi.

- Resultatet av vår forskning har lett till en ca 50%-60% minskad blödning och transfusionsbehov vid våra leverresektioner och levertransplantationer på vår operationsavdelning, säger Lena Sand Bown.

Avhandlingen fick nu utmärkelsen ”Årets avhandling inom Svensk Anestesiologi och intensivvård 2016” av SFAI:s delförening för utbildning/forskning/. Priset delades ut i samband med SFAI´s årsmöte i Malmö 7-9 september under den 34th Congress of the Scandinavian Society of Anaesthesiology and Intensive Care (SSAI)

Lena Sand Bown är överläkare på AnOpIVA Sahlgrenska universitetssjukhuset. Hon har varit externfinansierad klinisk doktorand som inte varit anställd på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs Universitet.

Länk till avhandlingen

Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2017-09-14